Imatge de fons
Travessera de les Corts, 131-159, Barcelona, España

CATALUNYA

Infermera responsable: Assumpció González Mestre

Entitat / organització responsableDepartament de Salut. Generalitat de Catalunya.


Informació del projecte

 

El Programa Pacient Expert Catalunya®, emmarcat dins del Programa de prevenció i atenció a  la cronicitat del Departament de Salut, va néixer fa 10 anys (octubre 2006) a Barcelona ciutat en un projecte de gestió de patologies cròniques  amb la idea de promoure la participació de les persones en el seu procés de salut. Es basa en experiències semblants d’altres països però amb una metodologia pròpia adaptada a la població i al sistema sanitari de Catalunya.

Correspon al projecte 1.4 del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, sobre autoresponsabilització, autocura i foment de l’autonomia de les persones, en l’àrea corresponent a l’atenció centrada en les persones.

Es considera que és un Programa comunitari, multidisciplinar i complementari a qualsevol altre tipus d’intervenció que consisteix en formar grups de 10-12 persones amb un mateix problema de salut. El tret diferencial és que el conductor d’aquests grups és el pacient expert, i els professionals de la salut , durant les sessions actuen com a observadors i no poden intervenir excepte en casos excepcionals.

La finalitat és aprendre els uns dels altres, entre iguals , mitjançant l’intercanvi d’experiències i coneixements entre el pacient expert i la resta de participants, durant un període de 9 setmanes (1 sessió per setmana) amb un seguiment post intervenció als 6 i 12 mesos.

Un dels punts forts del Programa, reconegut per tots els actors implicats, és la metodologia rigorosa,  l’ avaluació i una base de dades única, comú per  a tots els proveïdors de salut de Catalunya.

Durant aquests 10 anys d’evolució de Programa, han participat 6.723 persones amb malalties cròniques, de les quals, 401 son pacients experts; i han actuat com a observadors 1.037 professionals sanitaris, dels quals 693 son infermeres.

Els resultats obtinguts mostren millores en les àrees de coneixements adquirits, autocura, qualitat de vida, hàbits i estils de vida, així com en la freqüentació dels serveis.

Tot i considerar-se un programa multidisciplinar basat en el treball col.laboratiu, cal destacar, que la direcció del Programa està constituïda per 3 infermeres i les referents de territori, també son infermeres i son les encarregades d’acompanyar en el disseny, implementació i consolidació del mateix.

Imatges: Institut Català de la Salut (ICS)

Travessera de les Corts, 131-159, Barcelona, España

Com arribar
Perfils socials
Contactar ara
No té permís per a registrar

enllaç de restabliment de contrasenya serà enviada al seu correu electrònic